Wie zijn we

Clown Dot
Ik ben Elly Jacobs en heel lang geleden heb ik de opleiding voor kleuterleidsters gedaan. Op mijn eerste stagedag kwam ik in contact met een bijzonder meisje wat mij enorm raakte. Ze bleek een verstandelijke beperking te hebben. Mijn interesse in bijzondere mensen was gewekt en ik kwam tot de conclusie dat ik met deze speciale doelgroep wilde werken. Ik heb de opleiding tot Z verpleegkundige gedaan, heb op diverse groepen, bij mensen met verschillende leeftijden en voor verschillende organisaties gewerkt.

Bij mijn laatste werk op een behandelgroep voor licht verstandelijke beperkte jongeren met complexe gedragsproblemen werd me steeds duidelijker hoe belangrijk humor in mijn werk eigenlijk voor mij is. Mijn werkwijze daar was die van een clown in de dop en zonder rode neus. Op een bijzonder mooie dag werd Peter ( Pum) ook als groepsbegeleider op mijn groep aangenomen en bleek al snel een fijne collega, die helemaal aansloot bij mijn werkwijze. Als wij samen werkten ontstond er regelmatig vanzelf een beginnend clownsspel. Wij noemden dat voor de grap de “ Elly en Peter show”.

Helaas besloot Peter na een paar jaar een andere functie te gaan uit oefenen en liet mij alleen met mijn beginnende clown. Niks geen “Elly en Peter show” meer.

Een paar jaar later, tijdens een workshop waarin clownerie gebruikt werd ter teambuilding, merkte ik dat ik spelen nog steeds heel leuk vond en dat dat met een rode neus op zelfs nog leuker was dan zonder. En ineens wist ik het,  ik word clown! En ik ga dat doen samen met Peter!!

Ik besloot om de opleiding tot contactclown te gaan volgen bij Ray Biemans. Daarvoor heb ik mijn certificaat behaald en op een aantal verschillende locaties en bij verschillende doelgroepen stage gelopen. Peter haakte daarbij aan. Ik ontdekte beetje bij beetje de clown die altijd al in me zat. Ik zette een rode neus op en werd Dot, een vrolijke, vriendelijke, moederlijke, gemoedelijke clown die houdt van stippen, zingen, ondeugende dingen doen en af en toe Pum een beetje plagen.

De “Elly en Petershow” werd “Bureau van de Glimlach”, een V.O.F. die Peter en ik samen hebben opgericht. Ik vind het erg mooi om te zien wat voor bijzondere reacties ik teweeg kan brengen als contactclown en ik hoop dat nog heel lang en heel vaak te mogen ervaren.

Clown Pum
Ik ben Peter Plasmans en als contactclown Pum vorm ik samen met Elly Jacobs, Dot, het bedrijf Bureau van de Glimlach.

In het dagelijks leven ben ik werkzaam als hulpverlener met mensen met een licht verstandelijke beperking (lvb) in combinatie met complexe gedragsproblemen en zijn systeem in een behandelcentrum. Het individu en zijn gedrag staan voor mij centraal als hulpverlener en ik vind het interessant om op zoek te gaan naar het verhaal achter het gedrag van de mens. Contextueel werken, verbanden leggen in systemen, het ontdekken van krachten en mogelijkheden zorgen ervoor dat ik samen met de cliënt op zoek kan naar oplossingen. Oftewel : de persoon in zijn kracht zetten!

Daarnaast vind ik het fijn om mijn creativiteit te kunnen uiten aan de hand van het spelen van een instrument, samen muziek maken in een harmonie en dweilband, als amateur acteur spelen en zingen in toneelgezelschappen en het organiseren van evenementen en activiteiten.

Door mijn krachten “hulpverlenen en creatief ” in te zetten in Bureau van de Glimlach kan ik samen met Elly op een humorvolle manier onze doelgroep in zijn kracht zetten.